Kediler ve Sicim Kuramı - Alp Akoğlu
11.03.2021Baştan belirtelim, bunun fizikteki sicim kuramıyla ilgisi yok. Bu, kedilerin kovalamaktan hiç ...
Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan sokak hayvanlarıyla ilgili taslak çalışmasında bazına yansıyan bazı haberlerin aksine uyutma maddesinin şartlardan bağımsız korunduğu görüldü.
Hükümetin çalışmalarını tamamladığı sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifi, yeni tartışmaları beraberinde getirecek. İktidarın, sahiplenilmeyen hayvanların bir ay sonunda uyutulmasına ilişkin düzenleme içeren teklifinde, aksi durumda 1 milyon 900 bin sokak köpeği bulunduğu varsayıldığında her bin hayvan için 1900 yeni barınak gerektiği, bunun sürdürülebilir olmadığı yazıyor. Teklif, belediyelerin bu konudaki sorumluluğunu artırırken, işini yapmayanlara ceza getiriyor.
Taslak konusunda kamuoyunda başlayan tartışmalar yasa teklifinin TBMM’ye gönderilmesiyle daha da artacak. Teklifte, muhalefetin önerileriyle bazı değişiklikler yapılması beklenirken, bazı basın organlarında yazıldığı gibi, “Uyutulacak hayvanların durumlarına göre seçileceğine” ilişkin metinde hüküm bulunmuyor.
Parti kaynakları, sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasından geri adım atılmasının düşünülmediğini, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini, belediyelerin sorumluluklarının da artırıldığını dile getirdiler. Yasanın gerekçesindeki veriler ve belediyelere yönelik sorumluluklar kamuoyundaki tartışmaları artıracak.
Teklifin gerekçesi özetle şöyle:
Mevcut yasa ile hayvanların toplanması ve rehabilitasyonuna ilişkin sorumluluk belediyelere verilmiş ancak gerekli denetim mekanizmaları tesis edilemediğinden ilgili kuruluşlar, üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getirmemiştir. Bazı durumlarda ise ilgili kanun maddeleri sebebiyle çözüme katkı sunmak istedikleri halde çizilen sınırları geçemeyeceklerini belirtmiş ve popülasyon her geçen gün katlanarak devam etmiştir.
Ülkemizde 100 bin kapasiteli 326 adet hayvan bakımevi bulunmaktadır. Mevcut 2 milyon sahipsiz hayvan göz önünde bulundurulduğunda halihazırda bulunan hayvan bakımevi kapasitesinin yetersiz olduğu görülmektedir. Kapasite düşüldüğünde bir milyon 900 bin sahipsiz hayvan için bin adet hayvan kapasiteli bin 900 adet bakımevi tesis edilmesi gerekmektedir.
Hayvan başına 4 metrekare alan ayrılmak suretiyle bin hayvan kapasiteli 1 bakımevinin maliyeti minimum 3,5 milyon TL olarak hesaplanmıştır. 1,9 milyon hayvan için bakımevi yapımının maliyeti 6,65 milyar TL’dir. Belediyelerden elde edilen verilere göre 1 hayvanın besleme maliyeti aylık ortalama 3 bin 500 TL, yıllık maliyeti 42 milyon TL’dir.
2 milyona yakın hayvana, ömürleri boyunca hayvan bakım evinde bakılacak olması halinde yıllık maliyeti 84 milyar TL’dir. Sahipsiz hayvanların toplanarak bakımevlerinde yaşamının sonuna kadar bakılması, davranış psikolojileri bakımından uygun değildir. Popülasyon sayısının net olmadığı ve hayvan bakımevi kapasitesinin 100 bin olduğu göz önünde bulundurulduğunda bakımevi yapımı ve hayvan bakımı fizibil değildir.”
Uyutma maddesi
Teklifin hayvan uyutma maddesi ise şöyle:
“Hayvan bakım evlerinde bulunan hayvanlardan 1 ay içerisinde sahiplendirilmemiş olanlara ötanazi yapılır. Sahiplendirilenler, rehabilitasyon işlemleri yerel yönetimlerce tamamlandıktan sonra sahibine teslim edilir. Sahipsiz hayvanların hayvan bakım evlerinde barındırılması, sahiplendirilmesi ve ötenazi yapılması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”
Belediye sorumlulukları
Belediyelerin sorumluluklarının artırıldığı maddelere göre de görevin yapılmasına ilişkin denetim Tarım Bakanlığı’nda olacak. Yerel yönetimlerce yapılan denetimler sonucu kesilen idari para cezaları yerel yönetimlere gelir olarak kaydedilecek. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili işlemleri yapmakla yükümlü olacaklar.
Belediyelerin görevlerini yerine getirmemesi durumunda bu görev vali tarafından üstlenilecek. Alınan tedbirlerin masrafları ilgili belediye veya il özel idaresinden tahsil edilecek. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde belediye gelirlerinden kesilecek.
Kaynak: Gazete Pencere/Nuray Babacan
31/05/2024
Baştan belirtelim, bunun fizikteki sicim kuramıyla ilgisi yok. Bu, kedilerin kovalamaktan hiç ...
Milli maraton yüzücüsü Alper Sunaçoğlu, sokak hayvanlarına 'ötanazi' içeren yasal ...
İngiltere’de bir veteriner hekim, hastalığı sebebiyle daha fazla acı çekmemesi için sahibi ...
ABD'nin Michigan eyaletinde yaşayan 'Fenrir' adlı kedi, 47.83 santimetrelik boyuyla Guinness ...
Amazon Mühendisi Ben Hamm, kedisinin eve ölü hayvan getirmemesi için kedi kapısına yapay ...
Kediler sempatik canlılar olsalar da başlarına buyruk tavırları ve inatçılıkları sebebiyle ...
Kış geldi ve sokakta yaşayan sevimli dostlarımız için zorlu yaşam koşulları başladı. ...
Ajda Pekkan: Dünya ile Entegrasyonum Sadece Savunmasız Canlılarla OlabiliyorSanat camiasında ...
Gün geçmiyor ki medyada kedi köpeklerin Covid 19’u insanlara bulaştırdıklarını iddia eden ...
Kediciler, özgürlüğüne düşkün bir o kadar da sevecendir! Twentify ve Moofio, Türkiye Evcil ...
Kesinlikle evet! Bilimsel olarak tam kanıtlanamasa da kedilerin derin uykularında ...
Göz; başın ön kısmında bulunan, pek çok katman ve yardımcı yapılardan oluşan, ...
Evcil dostlarımız, evimizin neşesi, bizlere sakinliği, huzuru veren canlılardır. Özellikle ...
Şefkat, sezgi ve iyileşmeyle kurulan bağ üzerine...Ebru Şallı denince çoğu insanın aklına ...
Anja Meulenbelt Parantez Yayınları Kedi severlerin göz bebeği olmuş ve olmaya devam edecek ...
Kedilerin özgür ruhları vardır ve mesafeli olarak kabul edilebilirler, yine de bir insanla çok ...
Ailenize yeni bir yavru kedi eklediniz! Ailenizin bu yeni üyesinin sizi baştan çıkartacak ...
Sokak hayvanlarına ötanazi yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen Hayvanları Koruma ...
Yazarların kediler hakkında yazdıkları nedir ki? Kedilemelerdir herhalde. İşte bizim sokak ve ...
Hollanda'nın “Entomologia Experimentalis et Applicata” adlı böcek bilimi dergisi, kedi ...
Trouble 4 yaşında. Ağırlığı 11 kg civarında. Omuzu ile patisi arasındaki uzunluk tam 48,26 ...
Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, ...
2015 yılında, Merlin adlı 13 yaşındaki bir kurtarma kedisi, Guinness Dünya Rekorları ...
Türkiye'nin kediler için üretilen ilk kedi yastığı markası Bursalı iki girişimciden ...
Köpeklerde Distemper (Köpek Gençlik) ,Parvo (Kanlı ishal), Hepatitis, Parainfluenza, ...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı, ...
Sevgi, canlılara sunulmuş muazzam bir hediyedir. Amansız bir yaşam savaşının döndüğü bu ...
ABD'nin California eyaletinde yapılan bir araştırmada köpeklerin kıskançlık duygusuna sahip ...
Avustralya’da birçok kent, yerel vahşi yaşamı korumak adına kedilere 7 gün 24 saat sokağa ...
Kedilerin sudan nefret ettiğini hepimiz duymuşuzdur. Peki bu gerçekten nefret mi, yoksa ...
Köpekler pek çok kişi tarafından insanların en iyi arkadaşı olarak görülmeyi şüphesiz ki ...
Sokak köpeklerine ilişkin muhalefet ve iktidar arasındaki uzlaşı arayışı sürüyor. CHP ve ...
Akdeniz’deki Korsika adasında nadir ve gizemli bir vahşi hayvan ...