Başkan Kaya: "Öldüren taraf olmayacağız"
08.08.2024Trabzon’daki hayvan hakları savunucularının ve derneklerin katılımıyla gerçekleşen ...
2018 verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %10’nunda en az 1 köpek ile %13’ünde ise en az 1 kedi bulunmaktadır. Bu rakamlara göre ülkemizde evlerde 5 milyondan fazla kedi köpek beslenmektedir (https://www.statista.com/…/households-owning-cats-dogs-eur…/). Ortalama olarak her hanede 4 kişinin yaşadığını düşünürsek, yaklaşık 20 milyon kişi, evlerini, hayatlarını; evlatları ve kardeşleri gibi sevdikleri evcil dostları ile paylaşmaktadır. Bu rakamlara, sokakta yaşayan, en az 2 milyon kedi köpek ve onlara gönüllü bakan hayvanseverlerin sayısı dahil değildir. Çeşitli nedenlerle evine kedi köpek alamayıp, sokaktaki canlara, karda kışta, dağda taşta, canla başla bakan, besleyen en az 500 bin gerçek hayvansever olduğunu da düşünüyorum. Yukarıdaki veriler 2018 yılından geliyor ve 2012 yılından beri devamlı artış gösteriyor. Tüm bunları neden yazıyorum? Önce tam rakamı netleştirelim. Ülkemizde en az 20 milyon hayvansever var. Bunların dörtte birinin, yani 5 milyonunun 18 yaş altında olduğunu varsayalım.
Evet, tablo yavaş yavaş netleşiyor… Ülkemiz topraklarında, 18 yaş üstünde, en az 15 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hayvansever var. "Bazılarının sadece hayvan olarak gördüğü canlarla beraber yaşayan, onlarla mutlu olan, onlarla üzülen “15 milyon seçme seçilme hakkı olan T.C. vatandaşı”… Toplam seçmen sayısının %25’i. Gelelim sadede, koronavirüs tedbirleri doğrultusunda alınan önlemler kapsamında ( ki hiç tereddütsüz sonuna kadar destekliyoruz) sokağa çıkma yasağı alındı. Ancak yasakla beraber unutulan, göz ardı edilen bir kitle vardı. Hayvanseverler… Bu süreçte birçok hayvansever, köpeğinin ihtiyacı için (ki sağlıkları için günde en az 2 kez çıkması gerekiyor) sokağa çıkmaktan çekindi. Çıkanlara cezalar kesildi. Yine sokaktaki canlar için besleme yapan, gerçekte çok önemli bir kamu hizmeti veren gönüllü hayvanseverler de çıkamadı. Gönüllü kamu hizmeti vermelerine rağmen, kamu görevlilerince engellendiler. Liste uzayıp gidiyor… En katı karantina kurallarını uygulayan ülkelerde bile hep istisna bir grup vardı.
Evet, hayvanseverler. Hiçbir gelişmiş ülke köpek sahiplerinin sokağa çıkmasını yasaklamadı. Bu durum, sırf sokağa rahat çıkmak için köpek sahiplenen kişilerce suistimal edilse de geri adım atmadılar. Neden acaba? Çünkü o ülkelerin siyasetçileri ve yöneticileri, hayvanseverleri karşılarına alırlarsa bir daha seçilemeyeceklerini çok iyi biliyorlar. Kimse evlatlarına yapılan haksızlığı unutmaz! Belki dünyaya göre biraz geriden geliyoruz ama biz hayvanseverlerin de ülke yönetiminde söz sahibi olacağına gönülden inanıyorum . Seçim öncesi bir iki kanun tasarısı, yalandan kedi köpekle çekilmiş fotoğraflar, videolar artık bu 15 milyonluk seçmen kitlesini tatmin etmeyecektir. Tüm bu söylediklerimin tehdit olarak algılanmasını istemem.
Sadece Dostça Bir Uyarı…
Saygılarımla
Dr.Tarkan Özçetin
KedVet Başkanı
07/05/2020
Trabzon’daki hayvan hakları savunucularının ve derneklerin katılımıyla gerçekleşen ...
Bolu’nun Gölyüzü Mahallesi’nde muhtar Oğuz Can ve çocukların ortak çalışmasıyla, ...
Polonyalı bir bilim enstitüsü, ulusal 'istilacı yabancı türler' veri tabanına evcil kedileri ...
Eser Adı: Konuşan Kedi Matu Yazar: Can Aydoğmuş Yayınevi: Doğan Egmont ...
Kanada'da yapılan yeni bir araştırma kedicileri şaşkına uğratabilecek sonuçlar ...
Rahmi Koç’un direktifiyle start alan VetAmerikan Hayvan Hastanesi’nin Kurucu Direktörü Azmi ...
Evcil dostlarımızın ısırabildiklerini ve tırmalayabildiklerini biliyoruz. Bunlar yüzünden ...
Kedicilerin kedilerinin yaşlarını hesaplamak konusunda kafaları biraz karışık. Kedilerin ...
Kediler hakkında bilinen birçok bilgi ne yazık ki yanlıştır. Kulaktan kulağa yayılan, ...
Kedi evlat edindiğinizde ilk olarak “kedimin ismini ne koymalıyım?” sorusu akla gelir. Size ...
Pika sendromu bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu sendrom sadece kedilerde değil, köpeklerde ...
Bir pilot, geçtiğimiz hafta ABD'deki yıkıcı kasırgalardan etkilenen barınak hayvanının ...
Kedilerin zaman zaman hapşırdıklarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Kediler de insanlar ...
Kedicilerin cevaplamakta en çok zorlandıkları ve ikileme düştükleri soru: Kedimin sokağa ...
Amasya'nın Taşova ilçesinde kedi ile köpeğin dostluğu, görenlerin kalplerini ...
Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Bartın, Karabük ve ilçelerinde yaşanan sel felaketi bizlerde derin ...
AKP'nin sokak hayvanlarının uyutulması planında geri adım atması bekleniyor. Hayvanları ...
Kediler hava değişimine karşı hassastır. Kulak zarı atmosferdeki basınç değişikliklerini ...
Sahipsiz hayvanlarla ilgili yasa teklifi bugün TBMM komisyonunda görüşülecek. Hukukçular, ...
Yeni bir araştırma, kedilerin yaşlandıkça beyinlerinde görülen atrofi ve bilişsel ...
60 yıllık araştırmanın ardından genetikçiler ateş rengindeki tüylerin, eksik DNA ...
Yataktayken patili bir sevgi topu size doğru yaklaştığında nasıl hissediyorsunuz? Bir kedi ...
Kediler aktif olmaktan hoşlanır. Onunla keyifli zaman geçirmek istiyorsanız, birlikte ...
Amerika Birleşik Devletleri’nde bir dövme stüdyosu, yerel bir kedi barınağına yardım ...
Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...
Merhaba sevgili Kediciler, Daha önce sizinle paylaşmadığım bir haberim var, siz ...
Umursamaz tavırları ile bilinen kediler ile yaşamış hemen herkes, seslendiğimizde kulak ...
Tabi ki, büyük kedilerin yogilerin gözünden kaçması mümkün değil. Bu müthiş çevik, ...
Grumpy Cat! Geçtiğimiz sayılardan birinde, internette ün salmış kediler- le alakalı bir ...
Yataktan uyuyamadığım için mi kalktım yoksa mutfakta beni bekleyen ay çöreğini yemek için ...
Kedilerle ilgili harika şeylerden biri, her kediyi benzersiz kılan çok çeşitli ...
Tarihi kültürel zenginlikleriyle Kapadokya'ya açılan kapı olan ve Orta Anadolu ve ...
30 Ağustos Zaferi milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bağımsızlık meşalesinin ...