Ankara Kedisi Yok Oluyor...
29.01.2020Anadolu tarihler boyu çeşitli uygarlıklara misafirlik etmiştir. Bunlardan niceleri tarihin ...
Türk bilim insanlarının yaptıkları bir araştırmaya göre (hep İsveçli bilim insanları yapacak değil ya :) kedi sahiplerinin büyük çoğunluğu kedilerinin dışarıya çıkmasına sıcak bakmıyor. 94 kedi sahibi üzerinde yapılan araştırma sonucunda 51 kedi sahibi kedilerinin dışarıya çıkmasına kesinlikle karşı iken 20 kedi sahibi kedilerinin sokağa çıkmasına izin veriyor. 23 kedi sahibinin ise kafası karışık, sokağa çıkarıp çıkarmama konusunda kararsızlar. Araştırmada kedicilere “Çok sevdiğimiz kedimizin bir ömür evden çıkmaması mı? Çıkarsa gelmemesi mi?” sorusu sorulmuş.
Bu soruyu kendime de sordum cevabı en son vereceğim ama bu konu burada bitmez. En azından zaman içinde değişebilir... Bizim için de kedimiz için de! Empati yaptım. Kendimi kedimin yerine koymaya çalıştım. Dışarıdan baktım. Peki, doğru olan nedir? Hangisidir? Görünen gibi midir? Hissedilen gibi mi? Basit midir yoksa karmaşık mı?
İşte gelen yanıtlardan bazıları…
"Tabi ki gezip tozsun, keyif yapsın ama geri dönsün isterim. Ama ya gelmezse korkusu çok baskın… Bahçe ve balkon gibi alanlarda önlemler alıp çıkarmaktan yanayım, zira sokaktakilerin hali malum"
"Bırak gitsin dönerse senindir, dönmezse zaten hiç senin olmamıştır."
"Benim iki kedim var ikisini de sokaktan aldık. Erkek olan çok meraklıydı dışarıya, apartmanın bahçesine çıkarırdım ara ara, yanında bekledim uzunca bir süre… Sonra tek bırakmaya başladım. Çok mutlu, dışarı çıkmayınca çok mutsuz oluyor. Artık sokakta herkes tanıyor oğlumu, tasmasında iletişim bilgileri de var. Kötü bir şey düşünmek istemiyorum. Onu almaya gittiğimde dışarıya anahtarımı salladığım anda yanımda bitiyor. Dışarı çıkmayı çok seviyor ama en sevdiğim kısmı geri dönmek… Kızımı da çıkarmak istedim bahçeye toprağa bassın hiç değilse diye, ama korkudan altına kaçırdı bir daha da denemedim. O da evde mutlu, diğeri geri döndüğü sürece sokakta mutlu..."
"İstediği zaman gidip gelebilmesi… Gelmezse diye tasalanmıyorum, çünkü onlar hayatta kalmak üzere tasarlanmışlardır…"
"Bir hafta önce 4. Kat penceresinden firar etti, hala yok ortalıkta, ölmediyse kurtlar sofrasında kendine yer edinebilecek mi? Çok özledim…"
"Bizler, kedilerimizin sahipleri değil ev arkadaşlarıyız. Onlar evimizin bireyleri. Bu karar onların olmalı, nerede, nasıl mutlu oluyorlarsa öyle yaşasınlar. Aramızda duygusal bir bağ var ise zaten bizi terk etmezler. Ayrıca tabii ki dışarı tehlikeli ama bizim için de geçerli değil mi bütün bu tehlikeler? O zaman biz de hiç dışarı çıkmayalım başımıza her an her şey gelebilir çünkü. Evde 2 tane kedim var, dışarıda hep gezip eve geliyorlar. Karar onların her koşulda ayakta durmayı öğrenecekler..."
"Büyük bir çelişki gerçekten. Bazen ona bakıp böyle dört duvar arasında bir ömür geçiriyor olmasından dolayı çok üzülüyorken diğer yandan onu evlat derecesinde sevdiğim için çocuğunu kötülüklerden korumaya çalışan anne misali de gözümden sakınıyorum. Sadece balkondan ve pencere pervazından sokağı, kuşları ve diğer kedileri seyretmesine izin var maalesef. Bir iki kez arka balkon camından firar ettiğinde ömrümden ömür gitti ama o beni çok sevdiği için biliyorum ki bazen sıkılsa bile evde yaşamaktan mutlu. Çünkü evini ve beni çok seviyor... :)"
Eveet... Sıra geldi bana... Gördüm ki, çoğu Kedici sokağa çıkmaya karşı. Ben de karşıyım. Ama ben aslında hem kendim hem de kedim için özgürlükten yanayım. Özgürlüğün ve mutluluğun her şeyin önünde olduğuna inanırım. Hayatın başka türlü süreceğine de inanmam... Belki bu iki duygudan arınabilirsem her şey daha kolay olacak...
Belki...
Kedici sevgi ve saygılarımla
*Yazımda yer verdiğim cevapları www.facebook.com/kedicidergisi’ne Kedici okurların gönderdiği yazılardan alıntı yaptım. Hepsine teşekkürler.
Anadolu tarihler boyu çeşitli uygarlıklara misafirlik etmiştir. Bunlardan niceleri tarihin ...
Köpeklerin en bilinen özelliklerinden birisi ırkından bağımsız olarak sahiplerine karşı ...
Kediler harika canlılardır. Öncelikle kediler size bir dost, ailenizin bir parçası, bir süre ...
Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik savaş ilan etmesiyle ve harekatın başlamasıyla birlikte can ...
Denizli'nin Tavas ilçesi Kayaca Mahallesi'nde yapılan kazılarda, 9 milyon yıl öncesine ait ...
Kedilere seslenirken ‘pisi pisi’ deriz ve onlarında bize dönüp baktığını görürüz. ...
Kinkalow kedisi, enerjik ve oyuncu kişiliği ile bilinen nadir bir kedi cinsidir. Kinkalow ...
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, sokak hayvanlarının popülasyonunun ...
Dumanlı pars (Neofelis nebulosa) veya Bulutlu leopar, kedigiller (Felidae) familyasından ...
Kedinizin deri ve tüyleri onların sağlıklı görünüşünü yansıtmasıdır. Ona nasıl ...
Gebze Belediyesi’nde katledilen hayvanlar için hayvanseverler tarafından belediye önünde ...
Bu dükkanda kediciler itina ile şımartılır!İstanbul Ortaköy’de şirin mi şirin bir ...
Fatih Beyazıt Meydanı'nda yaşayan 17 sokak kedisinin geçtiğimiz günlerde ...
Tüm memeli canlılarda olduğu gibi, kulak kedilerde de, işitme ve dengeyi sağlayan anatomik bir ...
Dostunuzun bedenindeki en tatlı, en minik ve en mucizevi detaylardan biri olan patiler için sır ...
Bu partiye üye olmak için hayvanları sevmeniz şart değil Türkiye’nin ilk ve tek Hayvan ...
Kediler, köpekler kadar çiğneme konusunda bir üne sahip olmasa da, bu kedilerin yaramazlık ...
Sekiz yıldır beslediği kedisinde bir keyifsizlik fark etti. Şimdiye kadar hiç hasta olmayan, ...
Probiyotikler ve besin değeri açısından zengin olan kefir, insanlar için sağlıklı bir ...
Her kedinin kendine özgü karakteri vardır. Kimi kedi daha uysalken, kimisi çok hareketlidir. ...
Yeni bir araştırma, sokağa çıkma yasağı sırasında insanların kedileriyle daha fazla ...
Kedici Dergisi gönüllü yazarlarımızdan Müjde Dural’ın kitabı ‘Begonvilli Ev’ ...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, tiyatrocular tarafından sokakta bulunan ve ...
İstanbul Avcılar’da 3. katta bulunan dairenin penceresinden dışarı çıkan kedi pervazda ...
Gazetecilik Nedir? Gazetecilik, esasen “araştırmacı gazetecilik” bir sorgulama işi ...
Kediler bazen kazara bazen kızgınlık dönemi ya da stres gibi etkilerle evin belli bölgelerine ...
İstanbul Küçükçekmece'de çok ilginç bir olay yaşandı. Sosyal medyaya yansıyan kareler ...
2030'a kadar dünya nüfusunun %60'ı şehirlerde yaşayacak ve her üç kişiden biri şehri en ...
Kedilerin bazı hareketlerine ve ani davranış değişikliklerine alışmak biraz zordur. ...
Hayvanseverlerin sabırsızlıkla beklediği, Türkiye’nin en renkli ve sevimli fuarı Petzoo ...
Omzuna yattığı sahibiyle İstanbul'un tarihi ve turistik mekanları ile sokaklarını gezen, ...
Bir kenara sinmiş, acıdan gözlerindeki ışık sönmüş daha altı aylık bir kediydi ...
Küçük Bey Çin, Shanghai’daki öğrencilik hayatımda evlat edindiğim Küçük Bey’in ...