TBMM'de sokak hayvanları görüşmeleri için yoğun güvenlik önlemi
22.07.2024Sokak hayvanlarına "ötanazi" yolunu açan kanun teklifinin görüşmelerine bugün TBMM Tarım, ...
‘’Çocukluğumun bir dönemi Çocuk Esirgeme Kurumu'nda geçti. Bu beni kendime küçük bir karakter yaratmaya itti.’’
Doğa aşığı, hayvansever ve tam bir yetenek olarak tanımlayabileceğimiz Soner Erözkan, Kedici Dergisi’ne samimi, içten bir röportaj verdi. Çizim yeteneği ve Kanellos hakkında her şeyi bizlerle paylaştı.
Soner Erözkan kimdir? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1985 Şişli doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Medya İletişim mezunuyum. Şu sıralar Sosyal Medya Yöneticiliği okuyorum. Fotoğrafçılık, tiyatro ve reji işleri yapıyorum. Tiyatro oyuncusu eşimle evlendikten sonra, tiyatronun iş anlamında sahne arkasıyla tanışmış oldum. Çocukluğumdan bu yana çizim yapıyorum. Çocukluğumun bir dönemi Çocuk Esirgeme Kurumu'nda geçti. Orada yoğun olarak çizim çalışmaları yapıyordum. Şimdilerde teknolojinin hayatımıza girmesiyle el çizimi çalışmalarım dijital çizime evrildi. Şu anda illüstrasyon ve tasarım çalışmaları yapıyorum.
Doğa ve hayvanlar hayatınızın neresinde yer alıyor?
Doğayı ve hayvanları çok seviyorum. Onları ayrılmaz bir bütün olarak görüyorum. Çizdiğim köpek karakterlerini de oluşturan doğa ve hayvanların birleşimi. Aslında doğa işimin de bir parçası. Çocuklara doğada oynayarak, yaşayarak, yarışarak doğayı öğreten, onları okul - ev ekseninden çıkarıp doğayla iç içe olmalarını sağlayan bir projede çalışıyorum. Doğada olmak mutlu ediyor. Hayvanlar özellikle kediler hayatımda çok güzel bir yere sahipler. Onlarla selamlaşıyor, konuşuyorum. Büyük bir kedi hayranıyım diyebilirim. Geçmiş yıllarda uzun zaman evde baktığımız, kedi dostumlarım da oldu. 1999 depreminden sonra üzerimde oluşan deprem travmasını yenmemi sağlayan, küçük siyam kırması yavru bir kediydi.
Neden Kanellos? Bize biraz bahseder misiniz?
Çocukken Şişli Pangaltı'da oturduğumuz evde bir köpeğimiz ve onlarca yavrusuyla yaşıyorduk. O köpeğin adı Cino'ydu. Pangaltı'da herkes tanırdı. Bu yüzden köpeklerin geçmiş yıllardan bu yana hayatımda yeri vardır. Çocuk yuvasında çok sayıda arkadaşım olmasına rağmen, yalnız bir çocukluk geçirdim. Bu beni kendime küçük bir karakterler yaratmaya itti. Bazen bir çizilmiş kaplumbağa, bazen peluş bir tavşan, bazen de plastik hayvan oyuncaklar. Ama hayatımıza sosyal medyanın girişiyle insanlara sunduğum ilk çizgi karakterim 2015 yılında Bursa'da çizdiğim köpek karakteri Eros oldu. 2018 yılında Eros'a arkadaş olarak çizdiğim şu anda oluşturduğum ve oluşturacağım karakterlerimin bir bütünü olacak olan Kanellos doğdu. İlk ismi Doğaç Kanellos olan sonra Kanellos'a dönüşen bu karakterim ismini Yunanistan Atina'da eylemlere katılan, göstericilerle beraber hareket edip ünlenen Kanellos isimli köpekten geliyor. Kanellos'un net olmamakla beraber ölmüş olduğuyla ilgili bilgiler var. Benim karakterim de anarşist ruhlu, gezgin, doğa aşığı, arkadaşlarıyla müzik yapan, tiyatro oynayan bir karakter. Kanellos Ege'li bir köpek yani Gökçeadalı. Kanellos'u Yunan kültürüyle Anadolu'nun harmanlandığı bir karakter olarak da görebilirsiniz.
Çizimleriniz için nelerden ilham alıyorsunuz?
Çizgi hayatımın büyük bir parçası. Genelde çok mutlu olduğumda bunu paylaşmak veya mutsuz olduğumda kapılar açmak için çiziyorum. Sevdiğim şeyleri çizgiye dönüştürmek beni mutlu ediyor. Çizdiğim karakterler de bunun birer parçaları. Bazen ben onları anlatıyorum, onlar da beni. Genellikle çizimlerim önceden planlanmış değil, aniden ortaya çıkan doğaçlama şeyler. Böyle daha mutlu oluyorum. Bu yüzden siparişle çizilmiş ticari işler beni mutlu etmez. O zaman gelen ilham perisi değil, İlhan perisi oluyor.
Çizimlerinizde neden sadece köpek karakterlere yer veriyorsunuz? Kanellos gibi bir kedi karakteri de oluşturmayı düşünür müsünüz?
Çocukken ilk çizgi karakterim Samet isimli bir kaplumbağaydı. Sosyal medyaya geçişle beraber ilk karakterlerim köpek oldu. Çünkü köpek çizmek beni mutlu ediyor. Ancak sadece köpek değil, karakterlerimin arasında Buruntay isimli mavi bir fil, ayıcık ve peluş bir kuzu da bulunuyor. Bir kedi veya kediler de olacak mutlaka. Aile büyümeye devam edecek. Kedi bu ailenin olmazsa olmazı. Karikatürist Rewhat'ın kedisi Arife'yi, Serkan Altuniğne'nin köpeği Bobo'yu severek takip ediyorum.
Son olarak tüm hayvanseverlere ve Kedici Dergisi okurlarına vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?
Hayvanlar bizim ailemiz, biz onların sahibi değil, dostlarıyız. Onları koruyalım, sevelim, sevemiyorsak yaşam alanlarına saygı duyalım. Yaşam alanları, bizim kadar onların da hakkı. Irk, tür, cins farketmeksizin satın almayalım, sahiplenelim. Söyleşi için Kedici Dergisi’ne çok teşekkür ederim.
Sokak hayvanlarına "ötanazi" yolunu açan kanun teklifinin görüşmelerine bugün TBMM Tarım, ...
Türk pop müziğinin Süperstar'ı olarak kabul edilen Ajda Pekkan önceki akşam Harbiye ...
Tokyo’da Shinjuku Tren İstasyonu’ndan çıkanları meydandaki gerçekçi dev Calico kedi ...
Sizin de kediniz hep aç ve yemek yemek için miyav sesleriyle peşinizden ayrılmıyor mu? Gün ...
Kediniz sizinle "at-getir" oyununu oynuyor mu? Cevap evetse yalnız değilsiniz. Yeni bir ...
Solunum, organizmalar tarafından gerçekleştirilen en önemli işlevlerden biridir, bu şekilde ...
Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü bir bilim dergisi olan Nature Scientific Reports dergisinde ...
Kıvrılan kuyruğu, meraklı bakışı, usulca yaklaşıp sizi koklaması… Ah o birden ...
Kedici Dergisi olarak her hafta sivil toplum kuruluşları ve derneklerle röportajlarımızı tüm ...
Kamuoyunda 'katliam yasası' olarak bilinen sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin Meclis ...
Kedinizin sizi yalaması genellikle sağlıklı bir bağın işaretidir, ancak kediniz sizi ...
Kediniz tuvaletinin üstünü örtmezse ne yapabilirsiniz? Kum kabında üstü örtülmemiş bir ...
Sevgi, canlılara sunulmuş muazzam bir hediyedir. Amansız bir yaşam savaşının döndüğü bu ...
AKP, sokak hayvanları ile ilgili yeni düzenleme için Hayvanları Koruma Kanunu’nda ...
Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, evcil hayvanlara kötü muamele edenlere cezaları artıran ...
Türkiye’nin ilk ve tek kedi - kültür dergisi KEDİCİ, Kedi Müzesi’nde yerini aldı. ...
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerde, Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir ...
Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan için ...
Kedi ve köpek birbirinden farklı özellikleri olan canlılardır. Kedileri daha öne çıkaran ...
Kediler genel anlamda sağlıklı, hareketli ve dinç canlılardır. Ancak zaman zaman onların da ...
Türkiye’de 1 Temmuz itibariyle kaldırılan kısıtlamalardan sonra, çok zorlu bir süreci ...
Tüm memeli canlılarda olduğu gibi, kulak kedilerde de, işitme ve dengeyi sağlayan anatomik bir ...
Tarsus Belediyesi Kültür ve Sosyal işleri Müdürlüğü tarafından Dr. Turgut Erkutlu Bilim ...
Kedilerin burun izleri, tıpkı insanların parmak izleri gibi farklıdır. En önemli duyu organı ...
Meclis komisyonunda onaylanan hayvan haklarına dair kanun teklifine hayvanseverlerin tepkisi ...
Kediler... Özellikle kedicilerin çok iyi bildiği; kimi ilginç kimi oldukça komik bazı ...
Araştırmacılar Mısır’da bulunan kedi mumyasını, 3D tarama teknolojilerini kullanarak ...
Neredeyse her Kedici’nin merak ettiği bir soru… Kediler miyavlayarak ne anlatmak ...
Bilim insanları insanlar tarafından sergilenen bazı davranışları, kasıtlı veya ...
ABD'nin California eyaletinde yapılan bir araştırmada köpeklerin kıskançlık duygusuna sahip ...
Travmatik bir olay sonucu felç kalan kedi Aşk’ın hikayesi ve 7 yıldır Aşk için verdiği ...
Kediler ‘mutsuzum’ diyemedikleri için bu durumu davranışlarıyla anlatırlar. Tıpkı ...
Çok yaygın bir problem, yeni gelen bir kedinin evde var olan kediye tanıtılmasıdır. ...