Kedimin Doktorunu Nasıl Seçmeliyim? - Dr. Tarkan Özçetin
24.03.2023Böyle bir soru Kedicilerin aklını çok meşgul etmekle birlikte bu soruya verilebilecek objektif ...
Bangkok’un neon ışıklarından Phi Phi’nin kumsallarına uzanan bir yolculukta, Tayland’ın kedileri sessizce hayatlarını sürdürüyor. Kimi tapınakların en tepesinde huzuru bulmuş, kimi gece pazarlarının gürültüsünde bir kap suya muhtaç. Gezgin Kedici bu kez sıcakla, sessizlikle ve kedilerle dolu bir ülkenin izinde.
Türkiye’den Tayland’a giderken, uçak saatler boyunca bulutların üzerinde süzülüyor. İstanbul’dan Bangkok’a yaklaşık 7.500 kilometrelik bir yol… Coğrafya yavaş yavaş değişiyor; serin Akdeniz rüzgarları yerini tropik sıcaklara, düz şehir manzaraları yerini palmiyelere bırakıyor.
Bangkok’un karakteri karmaşık: bir yanda gökyüzünü delen modern binalar, diğer yanda yüzyıllardır orada duran altın kaplı tapınaklar. Sokaklarda motosiklet korosu, tezgahlarda baharatlı yemekler, su kanallarında tekneler… Ve tüm bu gürültünün arasında, neredeyse fark edilmeden dolaşan kediler.
Tayland’da kedinin ayrı bir yeri olduğu söylenir. Tapınaklarda bile yerleri vardır, insanlar genelde sevgiyle yaklaşır. Ancak şehir büyüdükçe, kalabalık arttıkça sokak kedilerinin yaşamı da zorlaşmış. İşte bu yazı, Türkiye’den yola çıkıp Tayland’da karşıma çıkan o kedilerin sessiz hikayesi.
Tayland’da ilk dikkatimi çeken şey, kedilerin burada da insanların gölgesi gibi yaşamalarıydı. Her yerdeydiler ama bir yandan da görünmez gibiydiler. Bangkok’un karmaşası, motor sesleri, kavurucu sıcak ve yemek kokularının arasında, kediler birer hayalet gibi süzülüyordu.
Gece pazarlarında onları genellikle tezgahların arkasında, plastik sandalyelerin arasında, insanların ayakları arasında kıvrılmış halde gördüm. Yorgun ve zayıf… Oysa çevrede her tür yiyecek vardı; et kokusu, balık kızartması, tütsü dumanı. Ama kediler belli ki bu bolluktan pay alamıyorlardı.
Mama ya da su kabı neredeyse hiç yoktu. Tayland’ın sıcağında suyun bu kadar az oluşu düşündürücüydü. Birkaç kez, klimadan damlayan suyu biriktirmek için kesilmiş plastik şişeleri fark ettim. Kediler sırayla yaklaşıp onlardan su içiyordu. Şehrin kalbinde, neon ışıklarının altında yaşam mücadelesi buydu. Elbette gerekeni yaptım sevgili Kediciler, şehrin o anki imkanlarıyla, onlara su verdim.
Bangkok’un dışında, tapınaklara doğru ilerledikçe tablo yavaşça değişti. Tapınakların bahçeleri sessizdi ve burada kediler sanki başka bir dünyaya aitti. Onları genellikle tapınaklara komşu yüzyıllık bir ağacın en tepesinde, Buda heykellerinin yanında, altında, üstünde ve sütunların gölgesinde gördüm.
Bir tapınakta dev bir ağacın en yüksek dalında oturan bir kedi vardı; rüzgarda hafifçe sallanan dalların arasında, sanki tüm tapınağın sessiz rehberiydi.
Tayland’ın kedileri tapınaklarda hep yukarıdaydı, sanki yüksekte olmak onlara hem huzur hem görünmezlik sağlıyordu. Her yerde olduğu gibi en tepede kendi krallıklarını kurmuşlar gibi hissettiren tapınakların büyüsü hala aklımda bir yerlerde.
Sonra adalara geçtim. Denizin rengiyle birlikte kedilerin hali de değişti. Phi Phi’de, sıcak aynıydı ama yüzlerdeki ifade farklıydı; kediler toktu, tüyleri parlaktı. Hepsi tasmalıydı; kimi renkli bir ip, kimi küçük bir çan, kimi minik bir deniz kabuğu taşıyordu boynunda.
Ve şaşırtıcı bir ayrıntı: “Siyam kedilerinin memleketi”nde, bir tane bile klasik siyam kedisi görmedim. Tayland’ın kedileri artık başka ırkların arasında kaybolmuş gibiydi. Belki de ülkenin kendi dönüşümünün bir yansımasıydı bu; köklerini içinde taşıyan ama yüzü dünyaya dönük bir halk gibi, kediler de başka formlara bürünmüşlerdi.
Bu, sahipli olduklarının ya da en azından birilerinin onlara göz kulak olduğunun sessiz bir işaretiydi. Akşamları restoranların arasında dolaşıyor, kimin sandalyesinin altına kıvrılacaklarına kendileri karar veriyorlardı. Bazıları bar tezgahının üstünde uyuyor, bazıları teknelerin kenarında denizi izliyordu.
Burada kediler, sanki adaların ritmini çözmüş gibiydi, kimseye ait değillerdi ama herkes onları tanıyordu.
Tayland’ın kedileri, güneşin altında gölge arayan, kalabalığın içinde sessizlik bulmaya çalışan küçük ruhlar gibi. Kimi tapınağın mermer basamağında, kimi bir marketin arkasında, kimi deniz kıyısında... Hepsi aynı şeyi arıyor gibi: biraz su, biraz gölge, biraz sevgi.
Gezgin Kedici’nin Notu:
Tayland’ın kedilerine bakınca şunu düşündüm: Her biri kendi yolunu bulmuş, kendi ritmini tutturmuş. Zor da olsa bir şekilde devam ediyorlar. Bu da bana iyi geldi; çünkü hayat bazen tam da böyle; küçük adımlarla da olsa ilerlemeye devam ediyor.
Işıl Aykan Atmaca
Kedici Dergisi
Keditör
15/01/2026
Böyle bir soru Kedicilerin aklını çok meşgul etmekle birlikte bu soruya verilebilecek objektif ...
Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) sayısının, fonksiyonunun veya hemoglobin ...
Akromegali, büyüme hormonunun anormal salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu ...
“Kedilerin Kaleminden Okuyun Bizi; kedilerle haşır neşir olmuş bir çift olarak hem kedilerle ...
Kanada'nın Ontario eyaletinde yaşayan Christine De Castro, yaklaşık 12 yıl ...
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, Hayvanları Koruma ...
Değerli Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin'den Bale ve Kedi ile ilgili bir makale yazma teklifi ...
6 Şubat'taki yıkıcı depremlerde Maraş'ın Onikişubat ilçesindeki Reyhan Kent 1 ...
Klişeleşmiş kedi, köpek isimlerinden sıkıldınız ve değişik özel bir isim olsun ...
Gebze Belediyesi’ne ait barınağın önünde çöp konteynerinde öldürülmüş çok sayıda ...
Kediler neden dizüstü bilgisayarlar üzerine yatar ya da mırıldar? Kedilerde sık sık ...
Kediler her zaman üzerine oturacak ilginç bir yer bulabilir. Peki, bunu neden yaparlar? Gelin ...
Osmaniye’deki bir ilkokulda öğrenci ve öğretmenler tarafından bakılan Kraker isimli kedi, ...
Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin de katkılarıyla Türkiye'de "ilk kez" evcil hayvan ...
Yeni bir araştırma, bir suç işlendiğinde olay yerinin yakınında olan ...
Pseudaelurus’lar ayak uçlarıyla yürüyen ve keskin köpek dişlerine sahip olan ilk türlerdi. ...
Ben Serra Karabaş.Bursa'da yaşıyorum. 16 yaşında bir lise öğrencisiyim.Küçüklüğümden ...
Akromegali, büyüme hormonunun anormal salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu ...
Bartın’da başından vurulduktan sonra hayvansever Seda Kaya tarafından Zonguldak’ta ...
Kediler için beslenme sağlıklı bir hayat geçirmeleri için önemli bir husustur. Bir kap ...
AKP milletvekillerin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına ...
Genel Yayın Müdürümüz Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin, Kedici dergisinin Türkiye’deki ...
Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ...
Kedilerin 'nankör' olduklarına ilişkin inanışa, bilim insanlarından itiraz geldi. Biz ...
Ceva Health Animal tarafından oluşturulan marka Feliway, kedilerin mutluluğuna ve kediler ile ...
1985’in sonunda atölyemi kurdum. 15 yıldır hiç durmadan çalışıyorum. Hayatım boyunca ...
Avustralya’nın Melbourne şehrinde Knox yönetim bölgesinde evcil kediler için sokağa çıkma ...
Kediler hassas duygulara sahip canlılardır. Onların da üzüldükleri olaylar gerçekleşebilir. ...
Köpeklerin en bilinen özelliklerinden birisi ırkından bağımsız olarak sahiplerine karşı ...
Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi ...
Deneysel çalışmalar, kedilerin sevgi dolu ve yavaş göz kırpmalarının gerçekten de insan ...
Hayvanseverlerin en çok merak ettiği şeylerden biridir köpeklerin aklından geçenler.. Sahi, ...
Antik Mısırda Kedi Olmak Kedilere duyulan sevginin, onlara verilen değerin izlerini sürmeye ...