Sokak hayvanları yasasına karşı yaşam zinciri oluşturuldu
18.07.2024Hayvan hakları savunucuları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan ve ...
İnsanların ve onların evcil dostları olan kedilerin hasta olduktan sonra iyileştirilmelerinin çok daha büyük sorunlara (para ve iş gücü kaybı, sakatlıklar, ölüm v.b) neden olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Hastalıklara karşı tedbirli olmak, hem insanları hem de dostlarımız kedileri büyük kayıplardan koruyacak tek yoldur.
Geçmişte çok ciddi bir tehdit olan kuduz ve kist hastalığı, bugün bu hastalıklara karşı geliştirilen aşı ve ilaçlarla önemini yitirmiştir. Bu nedenle kedilerimizin hastalıktan korunmasında en etkin ve başarılı yöntem olan aşılama çok büyük önem taşımaktadır.
Kedimizin aşı programına iç ve dış parazit tedavisiyle başlanmalıdır. Çünkü parazitler vücuttan uzaklaştırılmazsa, yapılan aşılarda istenilen amaca ulaşılamaz ve aşı sonrasında istenen hücre aktivasyonu ve bağışıklık ne yazık ki sağlanamayabilir. Bu nedenle evcil dostumuzun parazit tedavisinin düzgün bir şekilde yapılması ve vücutta bulunan parazitlerin uzaklaştırılması gerekmektedir. Parazit tedavisinin ardından karma, kuduz ve lösemi aşıları yapılır. En hızlı ve sağlıklı yöntemlerden biri şu şekildedir; 6-8 haftalık olan kedimize öncelikle iç-dış parazit tedavisi yapılır. İç parazit tedavisi, 10 gün arayla 2 antiparaziter uygulama olacak şekilde gerçekleştirilir; çünkü ilk yapılan antiparaziter uygulamada vücutta bulunan olgun parazitler ortadan kalkar, fakat parazit yumurtalarına etkiyen bir ilaç olmadığından 10 gün beklemenin ardından yumurtalarından tekrar parazitler çıkar. İkinci uygulamada ise bu parazitlerin çoğalmadan inaktive edilmesi sağlanır. Dış parazitler için ense damlaları bu süreçte bir kez uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken, uygulanan ürünün yavru kedilerde kullanılabiliyor olmasıdır. Bazı preparatlar alerji ve tüy dökülmesi yapabilir. Parazitlerin vücuttan uzaklaştırılmasının ardından bir hafta içerisinde aşı programına başlanıp, önce birinci karma aşı ve 10 gün sonra birinci lösemi aşısı yapılır. İkinci karma aşı, birinci karma aşıdan 21 gün sonra; ikinci lösemi aşı da birinci lösemi aşıdan 21 gün sonra uygulanır. İkinci lösemi aşının da ardından kuduz aşısı yapılır ve aşılama işlemini tamalamış oluruz.
Bu aşıların uygulanmasında farklı veteriner kliniklerince değişik sıralamalar kullanılabilse de, dünyadaki referans hayvan hastaneleri ve Cat Hospital Kedi Hastanesi olarak biz yukarıdaki programı öneriyoruz. Farklı program uygulamalarında dikkat edilmesi gereken ve oldukça sık karşılaştığımız iki hatalı durum var. Birincisi ve en önemlisi, aynı aşının birinci ve ikinci uygulamaları arasında 3 hafta yani 21 gün geçmesinin beklenilmemesi. Bu durumda arka arkaya yapılan iki aşı birbirinin etkisini ortadan kaldırabilir. Sonuçta 1+1=0 bağışıklık oluşur. Diğer önemli hata ise, özellikle bebek kedilere aynı gün birden fazla aşı uygulanması. Sınırlar zorlanarak aynı gün beş uygulama yapılabiliyor. Maalesef sonuç yine aynı 1+1+1+1+1=0 . Bir diğer hata, daha doğrusu şehir efsanesi de yaşlı kedilerin aşıya ihtiyacının olmadığıdır. Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bu yaklaşım birçok kedicinin de kafasını karıştırmaktadır. Halk sağlığı hekimleri insanların, bağışık sistemlerinin en zayıf olduğu bebeklik ve yaşlılık dönemlerinde aşılanmalarını özellikle önerirler. Kedilerimiz için de durum insanlardan farklı değildi. Yaşlı kedimizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle bu dönem aşılarına özen göstermeliyiz.
Tabi ki aşılama işlemi sadece bu uygulamalardan ibaret değildir. Aşı yapılan tarihlerden tam bir yıl sonra karma, kuduz ve lösemi aşıları tekrarlanır. Aşıların tekrar edilmesinin amacı, kedimizi hastalıklardan koruyan savunma hücrelerinin sayısını belirli bir seviyede tutmak ve vücudun hastalıklara karşı savunmasını daimi olarak sağlamaktır. Bu aşı programı kedimizin yaşamı süresince de her yıl tekrar edilmelidir.
Son olarak, bu aşıların uygulanmasında kedimizin sağlık durumu, yaşı, kilosu gibi etmenler çok önemlidir ve bu etmenlerdeki duruma göre hekiminiz aşı takviminde değişiklikler yapabilir. Kedimiz eğer hastaysa kesinlikle aşı yapılmaz. Hastalığı tedavi edildikten ve nekahet dönemi geçtikten sonra aşı işlemleri yapılmalıdır.
Hayvan hakları savunucuları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan ve ...
Adana'da bir hayvansever tarafından rahatsız olduğu fark edilen bir sokak kedisi deri nakliyle ...
Florida Üniversitesi’nde (UF) kampüsün sevilen kedisi Tenders, öğrencilere eşlik eden ...
Yeni İngiltere Başbakanı Keir Starmer, başbakanlık konutuna onunla birlikte taşınan ...
Evcil hayvanların sağlık ve yaşam koşullarını takip edebilmek ve sokağa bırakılmasını ...
Amerikan ilmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT/American Research Institute in Turkey) Ankara ve ...
Birçoğumuz kısmen de olsa dizi ve film platformlarının çoğuna bağımlıyız. Artık evcil ...
Eser Adı: Konuşan Kedi Matu Yazar: Can Aydoğmuş Yayınevi: Doğan Egmont ...
Avustralya’nın Queensland Bölgesi Sağlık Bakanı, yerel konseyin gıda güvenliği ...
Kedinizin günde 16-20 saat uyuyabildiğine şahit olmuş olabilirsiniz. Uzun uyku sürelerinde ...
“Vücudun oksijen gereksiniminin sağlanması konusunda kedilerin solunum sistemi insanlarınkine ...
Evin Sessiz Doktoru:Evde kediyle yaşamanın kardiyovasküler sisteme etkileri artık sadece ...
ABD Kaliforniya’da ayak ucundan omzuna 43.43 santim uzunluğundaki Scarlett’s Magic adlı F1 ...
Kedilerin güneşe bayıldıklarını, sıcak havaları sevdiklerini biliyoruz. Ancak yaz ...
Yapılan bir araştırma, hayvan dostu olmanın ilişkilerde ne kadar etkili olduğunu ortaya ...
Ankara’da bir site yönetimi saldırgan olmayan sahipli köpeği zorla barınağa yollamak ...
MSD Hayvan Sağlığı tarafından hayvan sahipleri ve veteriner hekimlerin farkındalığını ...
Evlerimizi paylaştığımız kedilerimiz bizimle birlikte oda oda gezebiliyorlar. Peki bu takipçi ...
Hukukun üstünlüğünü sadece insanlar için değil çevre ve tüm canlar için savunan doğa ...
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde geçtiğimiz hafta kaybolan ve sahibi tarafından bulana 60 bin ...
Antalya Bilim Merkezi'nde robotik kodlama ile programlanan robot NAO, 'Gel, pisi pisi' diyerek ...
Kedilerin dili hakkında birçok şey biliyor ve okuyoruz. Ancak minik kedimizin dilinden ...
Kediniz hayatı boyunca, birkaç farklı hastalık türü için risk altında olacaktır. Cat ...
Norveç Oslo Üniversitesi ve İngiltere York Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü ...
Bilim insanları buluşlarını yaparken ya da yeni ürünler geliştirirken çoğu zaman doğadan ...
Irkçılığı, ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, her türden şiddeti ve insani olmayan söz ve ...
Ankara'da bir evin arka bahçesinde bulunan ve sahiplenen kişi tarafından Midas adı verilen kedi ...
ABD'de Vermont Üniversitesi, 4 yıldır kampüsü sıklıkla ziyaret eden, okulun sevilen kedisi ...
Kedilerin garip davranışlarına kediciler alışmış olsa da bazen öyle bir şey yaparlar ki ne ...
Bilim insanları evcil hayvanların farklı kelimeleri algılayabildiğini ama onlara derin ...
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan dergimize yaptığı ...
Trabzon-Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, trafik kazasında yaralanan sokak kedisinin, ...